Krakers bezetten woning in de Julianastraat

U bevindt zich hier: HomeOver onsNieuws2024Krakers bezetten woning in de Julianastraat

Deel deze pagina op

Krakers bezetten woning in de Julianastraat

06 februari 2024

Afgelopen weekend is door een aantal mensen van de ‘Rode Renovatie’ een woning aan de Julianastraat gekraakt. Omdat kraken in Nederland een strafbaar feit is, doet de Woningstichting hiervan aangifte bij de politie. De gemeente en politie zijn ook op de hoogte en we hebben aandacht voor situatie in de wijk en voor de direct omwonenden.

Waarom gekraakt?
De groep krakers verklaart dat zij de Woningstichting duidelijk wil maken dat leegstand in een tijd van een groot gebrek aan sociale huurwoningen aan niemand meer uit te leggen is. De krakers zijn niet van plan om te vertrekken en willen een ‘gebruikersverklaring’. Ze hebben bij buurtbewoners een brief in de bus gedaan om ze te informeren over de kraak. Ook de Woningstichting maakt zich, net als de krakers, zorgen om de woningcrisis. “We werken daarom hard aan het toevoegen van 800 woningen de komende jaren. We gaan ook zeker niet lichtzinnig om met leegstand. Ook voor de woning aan de Julianastraat is dit zorgvuldig afgewogen” zegt Annelies Barnard, Directeur/Bestuurder van de Woningstichting.  

Julianastraat in ontwikkeling
We zijn al enige tijd bezig met de planontwikkeling voor het aanpakken van de woningen aan de Julianastraat. Dit gebeurt in samenwerking met projectgroep Julianastraat, waarin de Woningstichting met gemeente, bewoners en erfgoedverenigingen overlegt over de plannen. Het is een ingewikkelde puzzel om de woningen zo goed mogelijk aan te pakken, rekening houdend met het monumentale karakter en het betaalbaar houden van de huren voor de (toekomstige) huurders. De gekraakte woning staat al geruime tijd leeg omdat het veel geld kost om deze woning weer veilig te verhuren. Voor deze woning is besloten deze niet op te knappen voorafgaand aan de planontwikkeling. Gezien de bouwkundige staat kost het veel geld om de woning weer op te knappen en veilig te verhuren. Daarnaast gebruikt de aannemer deze woning om onder vloeren en achter kozijnen te kijken naar de staat en constructie van de woning. Dit geeft inzicht in de werkzaamheden die we straks bij andere woningen in de straat moeten doen.  

Wat doet de Woningstichting nu?
We hebben de krakers een brief gestuurd waarin we ze verzoeken de woning per direct te verlaten. Daarna kan een gesprek volgen over het grote tekort aan sociale huurwoningen in Wageningen. Wij willen het leegstaan van huurwoningen zo veel mogelijk voorkomen. Soms duurt het langer voor er een nieuwe huurder naar een vrijgekomen woning kan verhuizen. Vaak is dat omdat er nog werkzaamheden in de woning gedaan moeten worden zodat de nieuwe huurders ook weer fijn kunnen wonen. 

We vinden het belangrijk dat buurtbewoners op de hoogte zijn. Zij ontvangen hierover persoonlijk een brief. Hierin staan ook contactgegevens voor huurders die ongerust zijn, vragen hebben of overlast ervaren.