Asbest

U bevindt zich hier: HomeIk ben huurderVeilig wonen Asbest

Deel deze pagina op

Asbest

Asbest, dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest ook gevaarlijk, maar meestal niet. Hier leest u wat wij doen als er asbest geconstateerd wordt. Maar ook wat u kunt doen in geval van asbest.

Al onze woningen zijn onderzocht
We hebben voor al onze woningen in kaart gebracht waar asbest is gebruikt en op welke manier. Het gaat dan om asbest die in de bouwmaterialen van de woning zitten. Niet om asbesthoudende materialen die bijvoorbeeld in zeil kunnen zitten of in materialen die bewoners zelf hebben gebruikt. Veiligheid van onze klanten en medewerkers staat voorop, daarom zijn alle situaties direct aangepakt waarbij asbest een gevaar voor de gezondheid zouden kunnen opleveren. Alle klanten bij wie asbest nog in de woning aanwezig is, hebben een brief van ons ontvangen. Hierin hebben we uitgelegd dat er asbest in de woning gebruikt is, maar dat de asbest geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Zodra een klant verhuist verwijderen we alle asbest (ook al is er geen gezondheidsrisico). De woningen worden dus aan de nieuwe huurder asbestvrij verhuurd.

Asbest verwijderen doet de Woningstichting voor u,
Zelf asbest verwijderen is gevaarlijk en verboden!

Volgens de regels van de overheid bent u zelf verantwoordelijk voor het weghalen van 'losgebonden asbest'. Maar omdat wij het zo belangrijk vinden dat het asbest veilig wordt verwijderd, nemen wij deze verantwoordelijkheid van u over. U hoeft dus niets te doen. Wij lossen het kosteloos voor u op.

Onze asbestcoördinator
Asbest opsporing en asbest verwijdering is aan strenge regels gebonden. Daarom hebben we een asbestcoördinator in dienst. Hij is het eerste aanspreekpunt voor alle zaken die over asbest gaan. De asbestcoördinator is op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en wetgeving. Zodra asbest in een woning wordt geconstateerd gaat hij aan de slag. Hij schakelt direct een professioneel bedrijf in om de situatie te onderzoeken. We kijken dan of het asbest gevaar oplevert voor de gezondheid van de bewoners en omwonenden. Als het asbest verwijderd moet worden, laten we dit uitvoeren door een gespecialiseerd bureau.

Gebruik van asbest sinds 1993 verboden
Asbest leek vroeger een ideaal bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, bestand tegen loog, zuur en warmte. Het werkt isolerend en was goedkoop. Maar asbest kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is de verkoop, het gebruik, maar ook de bewerking door zagen, boren, schuren of slopen van asbest is sinds 1993 verboden. Voor die tijd werd asbest regelmatig gebruikt als bouwmateriaal. Daarom kan asbest nog voorkomen in onze woningen die gebouwd zijn tussen 1945 en 1993.

Soorten asbest
Er zijn twee soorten asbest:

  • Losgebonden asbest: de asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal en kunnen dus makkelijk losraken (bijvoorbeeld spuitasbest en brandwerende beplating). Losgebonden asbest is gevaarlijk. 
  • Hecht gebonden asbest: hierbij zijn de asbestvezels stevig verankerd in een basismateriaal (bijvoorbeeld golfplaat van asbestcement). Hecht gebonden asbest is niet gevaarlijk. Maar als hecht gebonden asbest beschadigt, wordt bewerkt (zagen, boren, schuren) of gesloopt, kunnen toch gevaarlijke vezels vrijkomen. Daarom heeft de overheid strenge regels opgesteld die dergelijke klussen verbiedt.

Toepassingen van asbest
Asbest is tot 1994 op verschillende manieren gebruikt. Niet alleen in de bouw, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten. Asbest kunt u bijvoorbeeld op de volgende plekken tegenkomen:
- Als isolatie op daken, schoorstenen en rond cv-ketels.
- Tegen slijtage, op plekken die makkelijk slijten door het weer bijvoorbeeld in gevels, daken, op schuren en garages.
- Als brandwering, in garages, in meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels.
- In sommige soorten vinyltegels en vinylzeil, gemaakt voor 1984.
- In huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, gemaakt tot de jaren tachtig. Bijvoorbeeld in een gevelkachel, föhn of broodrooster.

Hoe is asbest te herkennen?
Als u geen expert bent herkent u asbest niet. Woningen die gebouwd zijn voor 1994 zijn asbestverdacht. Hiermee bedoelen we dat er een kans is dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt tijdens de bouw van de woning. Uiteraard zit lang niet in elke verdachte woning asbest, maar als uw woning gebouwd is voor 1994 dan is het verstandig u goed door ons te laten informeren voordat u gaat klussen. De aanwezigheid van asbest kan alleen worden vastgesteld door materiaalonderzoek in een laboratorium door daarvoor opgeleide mensen.

Gezondheidsrisico’s
Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels. Losgekomen asbestvezels kunnen long- en darmkanker veroorzaken, maar alleen bij mensen die de vezels hebben ingeademd. De ziekte ontstaat soms pas jaren nadat iemand asbest heeft ingeademd. Hoe lang en hoe vaak iemand is blootgesteld aan de vezels bepaalt mede hoe hoog het risico is. Zo is bij eenmalige blootstelling het risico op ziekte door asbest heel klein.

Meer weten?
Wilt u meer informatie over asbest? Neem dan contact op met onze asbestcoördinator Gerben Laurens van de Woningstichting via telefoonnummer 0800 - 0317 of kijk voor meer informatie op onderstaande sites:
- www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest (veelgestelde vragen en antwoorden)
- www.ggd.nl (gezondheidsrisico’s).