Urgentie

U bevindt zich hier: HomeIk wil huren of kopenWilt u een woning bij ons huren?Sociale huursectorUrgentie

Deel deze pagina op

Urgentie

Dringend nieuwe woonruimte nodig? Alleen in uiterste huisvestingsnood kunt u urgentie aanvragen. Een onafhankelijke commissie van de gemeente Wageningen bepaalt dan of u voor urgentie in aanmerking komt. De kosten voor een urgentieaanvraag zijn € 50.

Wanneer is er sprake van urgentie en voorrang bij huisvesting?

  • Medisch urgent zijn woningzoekenden die permanent ernstige hinder of belemmering in de woning ondervinden door hun (uitzonderlijke) medische aandoening. Zowel het oorzakelijke verband tussen de huidige woonsituatie en de medische aandoening als de noodzaak tot verhuizing binnen een half jaar moet worden aangetoond.
  • Sociaal urgent zijn woningzoekenden die permanent ernstige hinder of belemmering in de woning ondervinden door hun (uitzonderlijke) sociale moeilijkheden. Zowel het oorzakelijke verband tussen de huidige woonsituatie en de sociale problemen als de noodzaak tot verhuizing binnen een half jaar moet worden aangetoond.
  • Financieel urgent zijn woningzoekenden die buiten hun eigen schuld en door onverwachte omstandigheden te maken krijgen met een plotselinge grote inkomensachteruitgang.
  • Urgentie bij echtscheiding of verbreking van samenwoning wordt alleen verleend als de woningzoekende noodgedwongen zijn/haar huidige woning moet verlaten. Betrokkenen moeten aantonen dat zij al het mogelijke hebben gedaan (incl. de gerechtelijke procedure) om de woning te behouden. Tevens moet er sprake zijn van het feit dat er bij echtscheiding kinderen zijn betrokken en er sprake is van co-ouderschap.

Basisvoorwaarden om voor een urgentie in aanmerking te komen, zijn een economische of maatschappelijke binding aan de subregio Ede/Wageningen.

Voordat u een urgentieaanvraag indient, kunt u bij de gemeente Wageningen, bij het loket bouwen & wonen, een formulier invullen waaruit blijkt of u in aanmerking komt voor urgentie.