Raamfolie, warmtekussens en led lampen

U bevindt zich hier: HomeOver onsNieuws2022Raamfolie, warmtekussens en led lampen

Deel deze pagina op

Raamfolie, warmtekussens en led lampen

28 november 2022

Sinds 2020 kunnen Wageningse inwoners een Tochtbuster uitnodigen om gratis energiebesparende materialen in hun huis aan te brengen. Tot nu toe zijn ruim 500 woningen geholpen met bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen. Maar met de stijgende energieprijzen is energiebesparing actueler dan ooit, en nog steeds zijn er veel woningen die tientallen euro’s per maand kunnen besparen door kleine aanpassingen te doen aan hun huis.

Tochtbuster en energiecoach op bezoek

Samen met de Woningstichting selecteerde de gemeente Wageningen meerdere straten in de gemeente waar de Tochtbusters kunnen helpen met het besparen van energie. Als eerste stonden deze maand de Akeleihof en de Riemsdijkstraat op de planning.

Folie plakken en gordijnen hangen
Per huis wordt bekeken hoe er energie bespaard kan worden. De bewoners krijgen advies van de Energiecoach en daarna komt een Tochtbuster de aanpassingen in huis uitvoeren. Wethouder Erik-Jan Bijleveld en bestuurder van de Woningstichting Annelies Barnard gingen op stap met Tochtbuster Roel en Energiecoach Leo. Ze bezochten samen het huis van Sjaak Kruiter in de Akeleihof. Sjaak: “ik heb een lekker warm huis, dat goed onderhouden is. Mijn energiekosten zijn nu € 120 per maand en ik ben benieuwd of het nog naar beneden kan.” Tochtbuster Roel ziet direct dat de lampen in de badkamer, keuken en zithoek kunnen worden vervangen door ledlampen. Ook krijgt Sjaak het advies om zijn meubels verder van de radiator te zetten. Zo kan de warmte beter de ruimte in. Dat bespaart energiekosten. Roel plaatst het radiatorfolie achter de radiator en biedt Sjaak tot slot ook een warmtekussen aan. Sjaak zegt het kussen niet nodig te hebben en geeft hem liever aan iemand die hem echt nodig heeft.

Energie besparen is geld besparen
Wethouder Erik-Jan Bijleveld kijkt goedkeurend toe en is blij met de acties. “De Tochtbusters vervangen gloeilampen door ledlampen die veel zuiniger zijn, en plakken doorzichtige folie tegen de ramen waardoor de kou buiten blijft. Eventueel kunnen ze ook gordijnen voor de voordeur hangen, die de kou van de buitendeur tegenhouden. In deze woningen aan de Akeleihof en de Riemsdijkstraat kunnen de Tochtbusters met eenvoudige, gratis aanpassingen de energierekening verlagen. En dat bespaart de bewoners geld”.

Annelies Barnard, directeur-bestuurder van de Woningstichting is blij met een tevreden huurder: “Bewoners kunnen de Woningstichting altijd om hulp vragen. Het is belangrijk om samen met bewoners de energierekening naar beneden te brengen en het wonen comfortabeler te maken. Dat buren naar elkaar omkijken en elkaar hierbij helpen is mooi.”

Wilt u ook bezoek van een Tochtbuster?
Wilt u weten of de Tochtbusters ook in uw huis kunnen zorgen voor energiebesparing? Neem contact op met het Energieloket via telefoonnummer: 0317 - 492 801 of stuur een e-mail naar: vraag@energieloket-wageningen.nl.